https://www.youtube.com/watch?v=-3EXqWcUL_Y
Lyhyt taustoitus asiaan: GF-malli on perinteisen dekompression jatkokehitelmä, jonka avulla nousuprofiilin voi räätälöidä lähemmäs omia tarpeita (konservatiivisuus). Ajatus pohjautuu Albert Bühlmannin kehittämiin taulukoihin, jossa ihmisen keho jakautuu 16 eri osastoon ja jokaisella osastolla on oma puoliintumisaikansa (kaasujen meno kudokseen ja kaasujen poistuminen kudoksesta).
GF-malli ei edusta ns. deepstop-ajattelua, vaikka räätälöinti onnistuu siihenkin suuntaan. Ns. deepstop/kupladekomallin ja perinteisen GF:n erot voidaan yksinkertaistaen kuvata: GF päästää nopeammin matalemmalle, jossa tehdään pitempiä pysähdyksiä, ja kuplamalleissa pysähdykset aloitetaan jo syvempää ja matalammalla ollaan lyhyemmän aikaa (periaatteessa dekojen yhteismäärä on sama, jos konservatiivisuus on sama).
Kaikki suk.tietokoneet ei käytä GF:ää. Monet sukeltaa Suunnon koneilla, joissa on ns. kuplamalli/RGBM. Suunto Eon Steelissä voi valita haluaako käyttää kuplamallia vai GF. Käytän itse GF 45/75 asetusta kaikissa omissa sukelluksissa, riippumatta käytettävistä kaasuista tai syvyydestä. Se on konservatiivinen nousuprofiili, jossa ei tehdä ns. deepstoppeja ja matalalla tuuletetaan rauhassa ylimääräiset kaasut kehosta.
Riippumatta mitä dekomallia itse käytät, muista nämä kolme tärkeää ohjetta:
- Rauhallinen nousunopeus, sinulla ei ole kiire pintaan. Hätätilanteessakin, nouse rauhallisesti sukellusparisi tai sukellusryhmäsi kanssa.
- Edelleenkään, sinulla ei ole kiirettä pintaan. Tee rauhassa turvapysähdykset. 3 min on hyvä, 4 min on parempi, 5 min on paras.
- Porrastetut turvapysähdykset tuulettavat ylimääräiset kaasut tehokkaasti kropasta. 12 m / 1 min, 9 m / 2 min, 6 m / 3 min, 3 m / 4 min.
Turvallisia sukelluksia kaikille!